Beugel EHBO

Bij losse beugel-onderdelen of andere ongemakken; bel onze praktijk op 010-5300110 voor advies en om meteen een afspraak te maken om de beugel te herstellen.
Indien de praktijk gesloten is en je hebt last van de beugel; kijk dan hieronder hoe je de grootste ongemakken zelf kunt verhelpen:

Als het slotje helemaal los zit en je hebt hier last van, dan mag je deze zelf voorzichtig verwijderen met een pincet. Heb je er geen last van, laat het dan gewoon zitten. Indien nodig kun je het losse slotje ook inpakken met was of suikervrije kauwgom. Bel de volgende dag naar de praktijk om het slotje weer vast te zetten.

Als het klepje van het slotje open is, kun je de draad terugplaatsen en het klepje weer dicht doen. Gebruik hierbij eventueel een pincet of tandenstoker.

Probeer de draad af te knippen met een scherp nagelschaartje of (teen)nagelknipper. Indien dit niet lukt, plak dan een stukje was of suikervrije kauwgom op de uitstekende draad.

Laat indien mogelijk het bandje zitten. Draag geen elastiekjes meer aan het bandje en ook maak hier ook geen uitneembare beugel meer aan vast. Mocht het ringetje er toch af gaan, bewaar deze dan goed en neem het de volgende keer mee. Bel naar de praktijk voor een afspraak om de beugel te laten repareren. Als het bandje er af is gegaan, vertel dan aan de receptioniste hoe lang deze er al af is. Soms moet je nog dan eerst een keer langskomen om te separeren (elastiekje plaatsen tussen je kiezen).

Probeer de beugel alleen ’s nachts te dragen en maak een afspraak. Wij kunnen de beugel zo aanpassen dat hij weer goed zit.

Laat de losse beugel uit en maak een afspraak om de beugel te laten repareren. Neem altijd de 3D geprinte modellen mee waarop de beugel aanvankelijk is gemaakt. Wij zullen er dan voor zorgen dat de beugel gerepareerd wordt.

- Zit er een schroefjes los? Zet deze dan weer vast met het meegeleverde inbus-sleuteltje.
- Steekt het staafje in de wang, is het pijnlijk en wordt het niet beter na twee dagen? Draai dan de schroefjes links en rechts boven en onder los om beide buisjes en staafjes te verwijderen. Maak een afspraak zodat we het staafje weer kunnen bijstellen.
- Zit het geprinte systeem om de kiezen los? Demonteer de buisjes en staafjes door de schroefjes los te draaien met het inbus-sleuteltje. Verwijder het losse onderdeel van de kiezen; indien dit niet lukt laat het dan om de kiezen zitten. Neem contact op met de praktijk om het Herbst onderdeel weer vast te laten zetten. Neem alle losse onderdelen mee naar de praktijk.

Knip het scherpe randje weg met een nagelschaartje of schuur het randje glas met een nagelvijl.

Maak meteen een afspraak om de spalk te laten repareren. Draag je uitneembare retentiebeugels (nachtbeugels) zo veel mogelijk!

Maak meteen een afspraak zodat we een nieuwe spalk kunnen laten maken. Draag je uitneembare retentiebeugels (nachtbeugels) zo veel mogelijk!

Bij zeer ernstige pijnklachten veroorzaakt door de beugel, die je niet zelf kan verhelpen en die niet tot de volgende werkdag of tot na het weekend kunnen wachten, kun je bellen naar onze praktijk (010-5300110). Via het antwoordapparaat word je dan verder geholpen.

Mocht er op verre vakantie iets met je beugel zijn, dan kun je het beste proberen een orthodontist of tandarts in de buurt te vinden.